dinsdag 31 augustus 2010

We stock (and block) SNS Herning
Soren, Dag, Esben en al de andere mannen van S.N.S Herning hebben er een geloof van gemaakt... Dat vooruitgang kan worden gemaakt door terug te kijken vaar een rijk verleden, hun trademark is dan ook "artisan Genesis"

Het "label"S.N.S. startte in 1931: Soren Nielsen Skyt in Herning (Denemarken) als oprichter.

Hij was al jong begonnen als verkoper van breigoed en leerde eind 20 er jaren zelf breien (met machines welteverstaan), vooral de techniek met bubble patronen was belangrijk, dit isoleerde perfect.
Zijn eerste eigen ontwerp was de " Fisherman" die sterk genoeg was om te overleven op zee in ruige omstandigheden... (mijn broer draagt hem dag in dag uit in zijn drukkerij in de winter, ik kan hem zo terug in de winkel leggen als ik zou willen)...

Nog steeds wordt de Fisherman gebreid en nog altijd precies het zelfde gemaakt, qua maten, qua patroon en qua pasvorm, niemand durft (en wil)  hier iets aan te veranderen... Vorm volgt functie, iets wat we vroeger in Scandinavie meer zagen...
In 1948 wordt het nog altijd toegepaste etiket voor het eerst gebruikt, 2 visser mannen in een bootje..

Na de Fisherman volgden er langzaam meer modellen, altijd wordt het eerste productiejaar vermeld op de "Tag's" die aan de pullovers hangen, waar ook altijd een handtekening van de breimachinist op staat.


De huidige productie gebeurt nog altijd op oude (maar niet versleten) Duitse Stoll breimachines, nu volledig mechanisch bediend, maar nog altijd zoals er begonnen is. Ze kunnen overigens nog altijd met de slinger bediend worden in geval van nood!  Vandaar de handtekening van elke breier op t kaartje. Dit houd de traditionele persoonlijke waarden van SNS Herning in ere, net als de vermelding van de geboorteplaats " Herning".

In de 80 jaar dat S.N.S. Herning nu bestaat hebben al meerdere generaties hun kennis doorgegeven aan hun opvolgers en zijn er diverse modellen uitgebracht, echter nooit zullen er extreme collectie's komen, de nuchtere Denen volgen hun eigen geplaveide pad met respect voor traditie...(ps. Ik hoop zo dat Saab weer de goede kant uit zal gaan... en ik vermoed dat het wel goed komt...als ze zich aan het motto van SNS Hernng houden..)

De originele Fisherman, eind september weer verkrijgbaar bij ons in de winkel... M tot XXL


Deze is er al: Een nieuwe 2010 uitgave... "Marked" in "Olde Blu" vanaf M tot XXL


En een andere topper "Stark", nu in de winkel in "Indigo" en "Navy"  vanaf M tot XXL


En de "Marked" in creme en navy, vanaf M tot XXL
check hier the pressroom van SNS met prachtige oude foto's en tekeningen


Ook op Selectism deze middag geblogd